Училищни новини

14 февруари - Успение на Свети Кирил Славянобългарски

14 Фев 2024

Днес, 14 февруари, православната църква отбелязва Успение на Свети Кирил Славянобългарски. Това е специален ден, посветен на една от най-значимите фигури в историята на българския народ - Свети Кирил Славянобългарски. Този празник е повод за почит и уважение към живота и делото на един голям просветител, чието влияние се усеща до днес.

Според известното кратко житие на Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, неговите родители са солунски славяни - Лъв и Мария. Константин учил в Магнаурска школа в Цариград, заедно с децата на византийските царе и боляри.

Завършил образованието си с прозвището Философ, той бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани и задачи от обществен характер. Отегчен от суетата, Константин избягал тайно при своя брат Методий, където извършил в пост и молитва делото на живота си – да създаде славянска азбука и да преведе свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи.

Заедно с брат си, Кирил бил изпратен в славянски страни, за да спечели тамошните славяни чрез бащиния им език. Но чувствително били засегнати интересите на местното духовенство и се наложило двамата братя да се отправят в Рим и да защитят своето дело пред самия римски папа.

В Рим Константин Философ тежко заболял. Починал на 14 февруари 869 година. Бил погребан в църквата "Св. Климент Римски".

Този ден е повод за почит и благодарност към Свети Кирил за неговата неоценима роля в създаването на славянската писменост и осветяването на нашия път през вековете. Ние предаваме всекидневно посланието му за развитие на българския дух на учениците.

Show menu